Saturday, June 14, 2008

Quote 15


Brugge, Belgium 2008.

' Though I began shooting in colour and continue to do so, I've always been more drawn to black and white. I like the level of abstraction it brings: the distilled monochromatic essence of a frame without the distraction of colour. In black and white you look at the faces; in colour you look at the clothes. '

Richard Bram

4 comments:

Anonymous said...

De keuze tussen kleur en zw zal altijd voor- en tegenstanders hebben. Elke situatie moet daarop opnieuw worden beoordeelt maar blijft een persoonlijke smaakkwestie.
In dit geval kies ik voor zw.
Waarom? Gevoel...en meer niet.

Anonymous said...

Ik heb nog maar hoogst zelden een mooie digitale omzetting naar zwart-wit gezien (zo ook deze).
De nuance in grijstinten van film is gewoon nog niet te evenaren.
Ofwel is digitaal z-w flets en futloos, ofwel is er flink aan de contrastknop geschoven en dan krijg je pekzwart en uitgebeten wit.
Bovendien moet voor mij de keuze z-w of kleur vooraf gebeuren. Het is een andere manier van kijken, kiezen, fotograferen.
Waarom niet eens een filmrolletje proberen? Ik heb hier nog een Nikon F50 liggen, mag je gerust eens lenen ;-)

LUC RABAEY said...

Gelijk heb je wat de omzetting betreft, ook dat je anders kijkt in kleur dan in b&w. Ik heb ook nog een analoge Nikon F5 voor het geval ik ooit eens wat minder lui wordt ivm afdrukken in de doka.

pascal digital said...

Ik vind het in dit geval lastig kiezen. Wellicht omdat de foto niet zo bijzonder is. Het citaat verduidelijkt veel: kleur doet naar de kleren kijken. Mijn criterium om niet naar zwart-wit om te zetten is: kleur moet iets toevoegen. Dat je tijdens het fotograferen zelf al in zwart-wit 'denkt', kan, denk ik, alleen voor mensen die met analoge toestellen zijn beginnen te fotograferen - wie, zoals ik, meteen met digitaal is begonnen, is reddeloos verloren. Vandaar allicht dat ik nu de behoefte voel om alsnog naar analoog over te stappen. Of althans om de lessen die ik heb overgeslagen alsnog te leren.