Thursday, November 15, 2007

Moment Décisif 1

Honolulu, Hawaii, USA 2007.

Hoe beslissend moet een ogenblik zijn om het te omschrijven als 'moment décisif'? In het geval van deze foto, hoe lang moet de man in deze houding hebben gestaan om deze eigenschap toe te schrijven aan dit beeld? Of beter, hoe lang is hij in die houding blijven staan nadàt ik 'm opmerkte? Wat als hij daar nog 'n halve minuut zo is blijven staan? Is het dan nog 'n beslissend moment? Of is het pas echt beslissend als je slechts enkele seconden de tijd hebt om dit tafereel vast te leggen? Is een moment minder of méér beslissend als je weet hebt van het verhaal achter de foto? Wat als je bedenkt om eerst dichterbij te gaan? Of om strak te framen? Wat als er een bus passeert? Tja, dan is het misschien over. Dan is er geen beslissend moment. Niet eens een moment. Hoe dan ook, een moment is meestal relatief beslissend. Heel soms absoluut.

4 comments:

Karina said...

De gelijkenis is grappig en ja, wat mij betreft is dit een voorbeeld van het fameuze moment décisif. Wel een beetje te veraf, nu heb je vrij veel overbodige informatie, maar zoals je zegt kan de man dan van houding veranderd zijn.

pascal digital said...

Deze foto, met permissie, illustreert dat het 'moment décisif' niet voldoende is om een goede foto op te leveren. Ik stel voor dat we alleen dan van 'het juiste moment' spreken. Er zijn andere foto's op deze blogbladzijde die deze kwalificatie veel meer verdienen!

timescapes said...

Je hebt gelijk, Pascal dat je nog wat anders nodig hebt om van een goeie foto te spreken. Deze foto is niet meer dan een goed voorbeeld van een alerte observatie van beeldrijm en -waarschijnlijk- een noodzakelijke oefening om goeie foto 's te maken, wat ik nastreef.

Serge said...

Luc, een interessante vraagstelling die ik een tijd geleden ook op mijn blog gesteld heb (en waar ik ondertussen nog niet helemaal uit ben trouwens).

http://www.sergevc.be/blog/?p=40